el Rourell

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | MAPA | POBLACIÓ | ECONOMIA | TURISME | FESTES | HISTÒRIA | ENLLAÇOS

Mapa de situació del RourellPoblació: 256 h (2001) - Superfície: 2,21 km2 - Densitat: 115,84 h/km2 - Altitud: 114 m - Festes majors: 29 de juny (Sant Pere) - Gentilici: rourellencs

GEOGRAFIA

Mapa del municipi del RourellEl terme municipal del Rourell és el més petit de la comarca i es troba al límit meridional de la comarca, en contacte amb el Tarragonès, estès a la dreta del Francolí, que forma la frontera oriental, poc abans de la confluència d'aquest riu amb el riu de la Glorieta, frontera sud-occidental. Limita amb els termes d'Alcover i la Masó (nord), Vallmoll (est), Vilallonga del Camp (oest i sud), el Morell (sud) i els Garidells (sud-est). La principal via de comunicació és la carretera T-722 de Tarragona a la de Valls-Alcover (per Vilallonga).

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPIEl Rourell tenia 7 focs el 1339, 8 focs el 1392 i el 1553, 6 focs el 1563. Al llarg del segle XIX hi havia 155 h el 1830, 487 h el 1877 i 489 h el 1900. El 1920 assolí el màxim demogràfic, i des d'aleshores ha anat baixant: 500 h el 1940, 296 h el 1981 i 242 h el 1991.

ECONOMIA

La seva superfície és conreada gairebé íntegrament (125 ha),inici pàgina amb un gran predomini de les terres regades sobre les secanes, degut a la proximitat del Francolí i a una bassa construïda pel servei de ESGLÉSIA DE SANT PERE.jpg (30725 bytes) regants del Sindicat de l'Aigua del Rourell. L'avellaner té el domini absolut al regadiu. Als secans, predomina el garrofer i també hi ha petites extensions de vinya i oliveres. Gairebé no hi ha terres incultes. La meitat són conreades pels seus propietaris i l'altra és en règim de parceria o en arrendament. La ramaderia no és excessivament representativa, hi ha aviram i bestiar porcí. La proximitat de la refineria ha suposat la creació d'activitat econòmica de manera directa o indirecta al poble.

TURISME

EL CASTELL.jpg (40376 bytes)L'edifici més important és el casal dels marquesos de Vallgornera, dit el Castell, edifici senyorial de planta quadrada, aïllat, amb finestres coronelles gòtiques i portal adovellat, en bon estat. L'església parroquial de Sant Pere es troba en una plaça a la qual convergeixen diversos carrers, l'edifici fou construït al segle XVII sobre una d'anterior, edifici d'una nau amb capelles laterals, volta de llunetes i façana austera flanquejada pel campanar de planta quadrada i torre vuitavada. També hi ha un indret d'especial interès, el bosc de la Marquesa, un pinar que conserva la típica vegetació i fauna del Mediterrani.inici pàgina

FESTES

La festa major s'escau el cap de setmana abans del 29 de juny, festivitat de Sant Pere. També se celebra cada deu anys, pel mes d'octubre, la festa del Sagrat Cor, amb motiu de la qual els carrers s'engalanen amb elements vegetals.

HISTÒRIA

CARRER.jpg (27614 bytes)Entre els anys 1150 i 1158, el lloc, que pertanyia en part al terme del Codony, fou donat per Ramon Berenguer IV i l'arquebisbe de Tarragona Bernat Tort a Berenguer de Molnells. Aquest cedí el lloc als templers (1162) i així es formà la comanda del Rourell que depenia de la de Barberà. Entre el 1197 i el 1204 va ser una preceptoria de frares i fraresses, fet inusitat en la història del Temple. Després va passar a dependre de l'arquebisbe de Tarragona. Foren propietaris de gran part del terme els Plegamans i els Baldrich, marquesos de Vallgornera, aquests últims construïren el casal que encara es conserva al poble.

ENLLAÇOS

  Ajuntament - Av. Catalunya, 51 - C.P. 43142 - Telèfon i Fax 977 84 05 02

  Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunya

  Dades generals del Sistema d'Informació d'Administració Localinici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.