Puigpelat

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | MAPA | POBLACIÓ | ECONOMIA | TURISME | FESTES | RESTAURANTS | HISTÒRIA | ENLLAÇOS

Mapa de situació de PuigpelatPoblació: 634 h (2001) - Superfície: 9,64 km2 - Densitat: 65,77 h/km2 - Altitud: 252 m - Agregats: despoblat de Torrelles - Festes majors: Segon cap de setmana d'agost i 20 de gener (Sant Sebastià) - Gentilici: puigpelatencs

GEOGRAFIA

Mapa del municipi de PuigpelatEl terme limita amb els municipis d'Alió (nort), Bràfim (est), Vilabella i Nulles (sud) i Valls (oest). S'estén al bell mig de la plana de la comarca, a llevant de Valls, entre el Gaià i el Francolí, riu aquest darrer on van a parar les aigües dels torrents que drenen el terme, que són recollides pel torrent de Vallmoll o de la Fonollosa. El poble de Puigpelat és l'únic nucli de població agrupada del municipi. També hi ha al terme algunes urbanitzacions (les Boveres, la Planella) i el despoblat de Torrelles. Una carretera local uneix el poble amb la comarcal de Valls al Vendrell i amb Vilabella i abans d'arribar a aquesta última població enllaça amb la de Tarragona al Pont d'Armentera.

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPIEn el fogatjament del 1365 la població consta amb 22 focs, als del 1553 i el 1563 amb 14, xifra que, amb 67 h, es mantenia el 1708. El creixement del segle XVIII portà el poble aVISTA DEL POBLE.jpg (65430 bytes) assolir els 457 h el 1787. Al segle XIX sofrí diverses sotragades demogràfiques que són difícils d'explicar: 301 h el 1830, 624 h el 1877 i 680 h el 1900. Al segle XX ha continuat la caiguda demogràfica: 555 h el 1940 i 401 h el 1981, fins els anys vuitanta, que es recuperà lleugerament (436 h el 1991) i a partir d'aquí ha tingut un espectacular creixement.inici pàgina

ECONOMIA

Municipi eminentment agrícola, es troba a la zona més vitícola del Camp. Avui quasi han desaparegut els garrofers i els cereals, en canvi, ha adquirit importància l'ametller, que ha anat substituint sobretot eAJUNTAMENT.jpg (60196 bytes)l garrofer. També hi ha algunes oliveres als voltants dels camps i avellaners que ocupen gairebé tots els regadius (5% del total conreat) i les terres més bones del secà. El terreny és molt planer i força apte pel conreu, això fa que sigui aprofitat en proporcions considerables. La majoria dels pagesos conreen terra pròpia i només uns quants en tenen a mitges. Hi ha granges avícoles i cria de bestiar porcí. Encara que les activitats industrials no tenen gaire tradició al municipi, a partir dels anys vuitanta s'ha instal·lat una empresa d'additius per a l'alimentació, una important indústria de manipulats del paper i un taller de marbres.

TURISME

COOPERATIVA.jpg (57605 bytes)L'església parroquial de Santa Maria, d'estil barroc neoclassicitzant, fou construït cap el 1786, i és un edifici d'una gran nau amb capelles laterals i campanar de torre quadrat. El poble disposa d'una sala de teatre de dependència parroquial. La Cooperativa Agrícola fou creada el 1960. Dins el terme s'han trobat restes romanes de vil·les i sepulcres.

FESTES

La festa major de Puigpelat s'escau el segon dissabte d'agost, mentre que la festa major d'hivern es fa per Quaresma, en data variable, en honor de la Mare de Déu de la Llet. Té també tradició la festa de Sant Isidre Llaurador, amb repartiment del pa beneït.inici pàgina

RESTAURANTS

  EL GALL ROIG - Ctra. de Valls, s/n. - Telf. 977 61 40 86

HISTÒRIA

No és conegut amb exactitud l'origen del poble, encara que té arrels romanes degut als vestigis trobats de vil·les, de sepulcres i de l'aqüeducte romà. La primera notícia certa és que el seu terme formava part CAMPANAR DE SANTA MARIA.jpg (54668 bytes) de la comanda hospitalera de Vallmoll, almenys des del 1286 fins al 1661. Al segle XVIII el poble era sota la senyoria del gran prior de Malta, a la comanda de Selma. A la fi del segle XVIII es reféu l'aqüeducte romà per dur l'aigua de la mina de Puigpelat a Tarragona; el 1819 els veïns obtingueren drets damunt les aigües subterrànies i pogueren començar a obrir pous. A mitjan segle XIX disposava de presó i escola, produïa blat, vi, oli i llegums i fabricava, a més a més, aiguardent. El despoblat de Torrelles tenia 5 habitants l'any 1830 i el seu castell ja era derruït. L'any 1975 fou enderrocat el santuari de l'Hospitalet o de la Mare de Déu de la Llet, situat al sud-oest del poble.

ENLLAÇOS

  Ajuntament - pl. de la Vila, 2 - D.P. 43812 - Telèfon: 977 60 22 25

  Col·legi CEIP Joan Plana (Puigpelat)

  Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunya

  Dades generals del Sistema d'Informació d'Administració Localinici pàgina

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.