el Milà

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | POBLACIÓ | MAPA | ECONOMIA | TURISME | FESTES | ALLOTJAMENTS | HISTÒRIA | BIOGRAFIES | ENLLAÇOS

Mapa de situació del MilàPoblació: 162 h (2001) - Superfície: 4,00 km2 - Densitat: 40,50 h/km2 - Altitud: 166 m - Festa major: El 15 de maig (Sant Isidre) i 25 d'octubre (Santa Úrsula)

GEOGRAFIA

Mapa del municipi del MilàEl terme es troba al sector meridional de la comarca, a la dreta del Francolí, que forma el límit oriental. Termeneja amb els municipis de Valls (est i nord), Alcover (nord, oest i sud) i la Masó (sud-est). Es comunica per carreteres locals; la T-722 de Valls a Alcover, la TV-7221 d'Alcover a Vilallonga, i molt a prop de la N-240 de Valls a Tarragona. El territori és molt planer.

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPILes notícies demogràfiques són escasses. Tenia 8 focs el 1392, 5 el 1413, 6 el 1553 i 5 el 1563, dades que donen a entendre un estancament demogràfic. Durant el segle XVIII conegué un notable creixement de la població, consta amb 7 cases i 64 habitants el 1708. Al llarg del segle XIX la demografia fou oscil·lant, des dels 160 h el 1830 als 272 h del 1900. El 1920 assolí la seva xifra més alta, per després anar davallant fins als anys vuitanta en que sembla que la població s'estabilitzà.inici pàgina

ECONOMIA

CASAL DEL MILÀ.jpg (60452 bytes)El terme és un dels que té més proporció de regadiu de la comarca, degut a la perforació de pous a una gran profunditat. L'avellaner és el conreu que absorbeix quasi tot el regadiu. Al secà hi ha vinya i alguns ametllers i al voltant dels camps sovint hi ha oliveres. El garrofer quasi va desaparèixer degut a les gelades del 1956, però últimament tornen a conrear-se. Només hi ha un 3% de terres incultes al terme. La terra està conreada pels propis propietaris o bé per parcers. Hi ha alguna granja d'aviram i de porcí. Al terme hi ha una indústria paperera.

TURISME

VISTA DEL POBLE.jpg (59252 bytes)L'església parroquial de Santa Úrsula és un edifici neogòtic construït el 1914 (l'antiga havia estat destruïda l'any 1909 per un cicló). El Castell és un gran casal residencial de finals del segle XV, de planta quadrada i una gran portalada adovellada, que va ésser declarat Bé d'Interès Cultural l'any 1985.

FESTES

El poble celebra la seva festa major el dissabte pròxim al 15 de maig, festivitat de sant Isidre. El tercer diumenge d'octubre es fa la festa de Santa Úrsula, de caire principalment religiós.

ALLOTJAMENTS.-

  MAS VIRGILI (a.r.i.) - Ctra. d'Alcover-Valls - Telf. 675 958 950inici pàgina

HISTÒRIA

ESGLÉSIA DE SANTA ÚRSULA.jpg (62707 bytes)L'origen del poble del Milà cal buscar-lo en el feu particular constituït per Ponç de Montoliu l'any 1066. El 1194 s'esmentà com a propietat del canonge de Tarragona. El 1356 s'integrà a la Comuna del Camp de Tarragona. Joan I cedí, l'any 1391, tots els drets que tenia sobre el poble a l'arquebisbe Ènnec de Vallterra. El castell del Milà consta la seva existència l'any 1490 quan hi vivia Beatriu d'Urrea. Durant el segle XVIII era de la senyoria de l'arquebisbe i eclesiàsticament depenia d'Alcover, fou segurament per aquell temps que s'edificà la primitiva església de Santa Úrsula. El 1767 consta un molí paperer en funcionament, el qual continuava actiu el 1848.

BIOGRAFIES

Pere Nolasc de Bassa i Girona (el Milà, segle XVIII - Barcelona, 6-8-1835) Militar i governador militar de Barcelona, on fou assassinat pels revoltats que participaren en els fets coneguts com la Crema de Convents. - Joan Martí i Alanis (el Milà, 1928) Eclesiàstic i bisbe de la Seu d'Urgell des del 1971.

ENLLAÇOS

Ajuntament - c/. Santa Úrsula, 23 - D.P. 43143 - Telf.-Fax: 977 63 73 97

Col·legi CEIP Bisbe Martí (el Milà)

Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunya

Dades generals del Sistema d'Informació d'Aministració Localinici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.