la Masó

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | POBLACIÓ | MAPA | ECONOMIA | TURISME | FESTES | RESTAURANTS | HISTÒRIA | ENLLAÇOS | LLIBRES

Mapa de situació de la MasóPoblació: 280 h (2001) - Superfície: 3,59 km2 - Densitat: 77,99 h/km2 - Altitud: 115 m - Festa major: El 18 de gener (Sant Sebastià) i 22 de juliol (Santa Magdalena) - Gentilici: masonencs

GEOGRAFIA

Mapa del municipi de la MasóEl petit terme s'estén al sector meridional de la comarca, a la dreta del Francolí en la seva major part, el qual forma una bona part del seu límit de llevant. Termeneja amb el municipis de Vallmoll (est), Valls (nord-est), el Milà (nord-oest), Alcover (oest) i el Rourell (sud). La carretera local T-751comunica la població amb la nacional de Tarragona a Valls i la local T-722 de Vilallonga a Valls pel Rourell. Un pont de pedra sobre el Francolí permet el pas de la primera de les carreteres.

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPIConsta al fogatjament del 1365 amb 5 focs, el 1392 i 1413 amb 6, el 1457 amb 4. L'any 1553 tenia 7 focs i 6 el 1563. El 1708 tenia 25 cases i 61 habitants. Durant la primera meitat del segle XIX continuà creixent. El 1910 assolí els 393 h i des d'aquell moment ha anat davallant de manera constant. Durant els anys vuitanta la població es mantingué.

ECONOMIAinici pàgina

VISTA DEL POBLE.jpg (64180 bytes)El terme és molt planer i molt productiu, no hi ha pràcticament terrenys incultes. Del terreny conreat, unes tres quartes parts són de regadiu, degut a les aigües del Francolí i el conreu principal és l'avellaner. A les terres de secà predomina l'avellaner, i a més garrofers, ametllers i oliveres. La vinya escasseja i les poques  oliveres són al voltant dels camps. Gairebé tothom conrea terra pròpia. Els productes del camp són comercialitzats mitjançant la Cooperativa Agrícola, creada el 1929. L'avicultura és molt representativa de l'economia de la població. Al terme no hi ha cap indústria important.

TURISME

CAMPANAR.jpg (52863 bytes)L'església parroquial de Santa Magdalena fou bastida a la fi del segle XIX, és d'estil neoromànic, de tres naus, creu llatina i una gran cúpula d'uns 12 metres de diàmetre, va ser obra de l'arquitecte tarragoní Ramon Salas i Ricomà. El campanar, exempt, és de planta quadrada, essent l'únic element de l'antiga església. L'edifici del Sindicat Agrícola és de l'any 1926. Al carrer de Santa Magdalena trobarem un edifici amb decoració d'elements modernistes construït per l'arquitecte Salas i Ricomà. El portal de la casa Benet és un dels habitatges més antics del poble. També es característic el pont que travessa el riu Francolí.

FESTES

La festa major d'hivern s'escau el 18 de gener, en honor de sant Sebastià. El dissabte pròxim al 22 de juliol s'escau la festa major de santa Magdalena, que alguns anys inclou una exhibició castellera. Tradicionalment, i des del segle XVII, es representava els dies de les seves festes els balls parlats de Sant Sebastià i Santa Magdalena, tradició que es mantingué fins el 1920. El 1929 es creà un grup teatral que actuà en molts pobles de la comarca. El 19 de març de 1940 reprengué les seves actuacions en català, possiblement foren les primeres en aquest idioma que tingueren lloc a Catalunya després de la guerra civil. La companyia continuà actuant en català fins a la seva dissolució l'any 1946.inici pàgina

RESTAURANTS

  CASA GURÍ - c/. Sant Sebastià, 20 - Telf. 977 63 73 46

HISTÒRIA

AJUNTAMENT.jpg (56556 bytes)Segons la tradició l'origen del poble seria unes cases de masovers dependents d'una gran heretat del Rourell i que el segle XIII no formava encara un nucli de població. El 1356 consta ja integrat a la Comuna del Camp de Tarragona. L'arquebisbe Ènnec de Vallterra comprà a Joan I, el 1391, tots els drets senyorials de la monarquia damunt el poble. L'any 1511 el procurador del Camp féu detenir diversos homes del poble per haver construït una sèquia al Francolí en temps de secà. A la fi del segle XVII conegué un fort creixement demogràfic i econòmic. El tarannà progressista del poble es reflectiria en la victòria electoral dels republicans a l'abril del 1869.

ENLLAÇOS

Ajuntament - c/. Major, 15 - DP 43143 - Telèfon i Fax: 977 63 72 55

Col·legi CEIP Els Til·lers (la Masó)

Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunya

Dades generals del Sistema d'Informació d'Aministració Local

LLIBRES

La Masó - Autor: Robert Vallverdú i Martí - Pàgines: 104 - ISBN: 84-95684-86-1 - Cossetània Edicions - Col·lecció: IEV-Estudis Comarcals. L’Alt Camp. Poble a poble, núm. 1inici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.