Figuerola del Camp

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | POBLACIÓ | MAPA | ECONOMIA | TURISME | RESTAURANTS | FESTES | HISTÒRIA | ENLLAÇOS

Mapa de situació de FiguerolaPoblació: 287 h (2001) - Superfície: 22'78 km2 - Densitat: 12,60 h/km2 - Altitud: 480 m - Agregats: Miramar - Festes majors: 25 de juliol (Sant Jaume) i 18 de desembre (Mare de Déu de l'Esperança) - Altres festes: Sant Antim (cap de setmana més proper a l'11 de maig) - Gentilici: figuerolencs

GEOGRAFIA

Mapa del municipi de FiguerolaLimita amb els municipis de Cabra del Camp (nord), el  Pla de Santa Maria (est), Valls  (sud), de l'Alt Camp, i Montblanc (oest) i Barberà de la Conca (nord), de la Conca de Barberà. S'estén als vessants sud-orientals de la serra de Miramar, que encercla el municipi pel nord i l'oest i culmina al Tossal Gros o d'en Jordà de Prenafeta (864 m alt), a l'extrem nord-oest. Comprèn el poble de Miramar.

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPIEn el fogatjament de 1358-59 Figuerola té 34 focs i Miramar 8, en el de 1397 amb 18 i 6, respectivament. El 1553 tenia 16 focs de laics i un de capellà i Miramar en tenia 7; el 1603 ja hi havia un immigrant francès que VISTA DEL POBLE.jpg (61351 bytes) treballava de pagès. Al llarg del segle XVIII conegué un notable creixement: el 1708 el conjunt de Figuerola, Prenafeta i Miramar tenia 46 cases, el 1830 tenia 379 h, el 1877 tenia 773 h i el 1887 assolia la xifra màxima: 855 h. A partir d'aquest moment s'inicià una emigració constant que arriba fins als 203 h el 1981, però a partir dels anys vuitanta, hi ha hagut una lleugera recuperació. Pràcticament tota la població treballa a les zones industrials més properes.inici pàgina

ECONOMIA

MIRAMAR.jpg (87101 bytes)El caràcter muntanyós que li dóna la serra de Miramar fa que més d'un terç de les seves terres siguin incultes, al peu de la serralada és aprofitat per al conreu de l'avellaner des de temps reculats i principalment els anys posteriors a la crisi de la fil·loxera, en que el terme arribà a ésser el primer conreador d'avellaners de la comarca, i avui continua essent el principal cultiu. Darrera seu venen els cereals i després la vinya, que abans de la fil·loxera predominava.

TURISME

ESGLÉSIA SANT JAUME.jpg (52425 bytes)L'església parroquial de Sant Jaume (1781-89) és barroca i fou bastida damunt de l'anterior església romànica del segle XII, de la qual conserva importants fragments de murs. El 1918 es construí el Sindicat Agrícola de Sant Isidre (clausurat el 1939) i el 1931 el Sindicat Agrícola de Sant Jaume. Altres edificis de la vila són Can Mercadé (casal del segle XVIII), Cal Balanyà i Cal Maleter. A l'agregat de Miramar hi ha l'església de Sant Mateu, de petites dimensions i de tradició romànica. La Torre de Mixarda de possible origen sarraí i fortificada el segle XV, declarada Bé d'Interès Cultural el 1985. A la cova del Gat hi ha diverses sales, alguna amb estalactites i en l'època neolítica fou una cova sepulcral col·lectiva.

RESTAURANTS I ALLOTJAMENTS.-

  MAS SANS (casa de pagès) - Ctra. del Pla, s/n. - Telf. 977 63 02 04

  REFUGI MONTSERRAT GILI - (Miramar) - Telf. 977 60 03 07

  REFUGI XAVIER CORTÉS - Telf. 977 60 02 67

  RESTAURANT EL CEP - Ctra. del Pla, s/n. - Telf. 977 63 11 79inici pàgina

FESTES

El poble celebra la seva festa major el cap de setmana més proper al 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume. El cap de setmana més proper al 18 de desembre se celebra la festa major de la Mare de Déu de l'Esperança i el dissabte més proper a l'11 de maig la festa de Sant Antim (patró dels joves).

HISTÒRIA

El terme ha estat poblat des d'antic, a la cova del Gat s'ha trobat diverses restes arqueològiques del neolític. La descoberta d'una moneda iberoromana fa creure  en l'existència d'un poblat ibèric o d'una vil·la rCARRER DEL POBLE.jpg (50729 bytes)omana per l'entorn. Això assenyala a Figuerola com un dels nuclis de població més antics de les nostres contrades. Les dades documentals més antigues les trobem en un document de l'any 980, on es fa menció del topònim Figuerola. La primera carta de població de la vila és del 1198, però anteriorment ja havia estat documentat el castell i l'església. Durant els segles XII i XIII Figuerola i Miramar formaven part del castell de Prenafeta. Però a finals del segle XIII Berenguer de Puigverd donà aquestes poblacions al monestir de Poblet, fins a l'exclaustració del monestir l'any 1835.

ENLLAÇOS.-

  Ajuntament - pl. Sant Jaume, 1 - DP 43811 - Telf.- Fax: 977 63 01 75

  Estadística Bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunya

  Dades generals del Sistema d'Informació d'Aministració Localinici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.