les Construccions

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Primària
la Història
les Construccions
el Vocabulari
el Museu Casteller

l'Edificació  d'un  "castell"

EXEMPLE DE LA CONSTRUCCIÓ D'UN QUATRE DE SET

PINYA COLLA VELLAPer aixecar un castell comencen per situar-se els qui formen el primer pis, que constitueixen la base de la construcció humana i els únics que toquen a terra i, per tant, que trepitgen terreny ferm. Els castellers que formen el primer pis reben el nom de baixos i són en nombre igual al dels pilars que ha de tenir la torre o castell.  

BAIXOS COLLA VELLA.jpg (81458 bytes)Els baixos es traven ben bé de braços per tal d’oferir la màxima resistència. Sota de cada braç dels baixos un altre casteller posa la seva espatlla per reforçar el travament, aquests castellers es posen amb el cap dins de la rodona que formen els baixos i amb el cos a fora. Com que fan de reforçadors reben el qualificatiu de crosses. Part de dins de la cavitat que deixen els quatre baixos, hi entren altres tants castellers per tal d’estampir el grup d’aquests i evitar que puguin decantar-se vers l’interior del rogle. Aquests quatre tenen també la missió de sostenir les cames dels quatre castellers que s’enfilen damunt dels baixos i que formen el segon pis del castell. La base o fonament d’un castell de quatre pilars està, doncs, format per setze homes: els quatre baixos, els vuit crosses, a raó de dos per baix, un per cada aixella, i els quatre reforçadors que es posen dins del rogle interior del castell. Aquest compacte grup humà és conegut per la cassola i gairebé no es veu, car resta confós per l’estesa de gent que s’aplega entorn del castell.inici pàgina

SEGONS COLLA JOVES.jpg (68388 bytes)Damunt dels quatre pilars pugen altres tants castellers: els segons, que han de constituir el segon pis de l’obra. Posen un peu damunt de cada una de les espatlles del corresponent baix que els fa de soca i, com ells, s’arrapen i entreteixeixen fermament de braços.

Els reforçadors, des de dins de la cassola, engrapen les cames dels segons fins tan amunt com poden, per tal que no es vinclin de genolls i no es camatorcin. 

FOLRE COLLA JOVES.jpg (76465 bytes)Així que els segons estan ben travats de braços i ben aposentats, comencen a pujar els terços, que són els quatre castellers que hauran de formar el tercer pis, els quals, com llurs companys, posen un peu damunt de cada espatlla dels segons i, com ells, es traven ben bé de braços. En arribar aquest moment del carregament del castell, les gralles inicien llur tonada típica, que anima els castellers i contribueix notablement a encoratjar-los en llur tasca tan esforçada com hàbil, i no paren de deixar sentir llur so fins que, enllestit el castell, ja es descarrega i els terços comencen a baixar.  

SEGONS COLLA VELLA.jpg (62846 bytes)La part superior dels castells és més simple que la base, rep el nom de pom de dalt, i els pisos estan formats per menys castellers. En el quatre de set que hem pres per exemple, el quart pis el formen només dos homes, qualificats de dosos, que es posen un damunt de l’espatlla d’un terç i l’altre damunt de la d’un altre, i un copinici pàgina ben travats, reben damunt seu altres dos companys que constitueixen el cinquè pis. El sisè el forma un sol minyó, ajupit: l’aixecador, que se sosté de peusCASTELLER COLLA VELLA.jpg (37376 bytes) damunt d’un cinquè i de mans damunt de l’altre. Pel seu damunt passa el petit enxaneta, infant de quatre o cinc anys, que, un cop dalt de tot de la construcció, es limita a fer l’aleta, és a dir, a obrir i tancar ràpidament els braços estesos, mentre les gralles marquen un refilet agut que indica el coronament gloriós de l’obra; tocada joiosa que omple de satisfacció els castellers, i que és subratllada pel greu repic del tabal. El menut vailet inicia ràpidament el seu descens, puix que es passa l’estona només pujant i baixant, i al seu darrera van descendint tots els altres companys.

CASTELLER COLLA JOVES.jpg (40706 bytes)Un castell no es considera com a enllestit del tot fins que ha saltat a terra el darrer segon; si mentre es descarrega es produeix algun incident, hom el dóna per fracassat i no compta. Un castell és tant millor com menys espai de temps triga a carregar-se. La gràcia dels castellers consisteix a pujar de presa, sense agafar roba i arrapant-se ben poc amb els companys. Els castells millors són els que es fan sense crosses ni reforçadors que des de dins de la cassola engrapin les cames dels segons; castells que homANXENETA COLLA VELLA.jpg (37857 bytes) qualifica de nets. Que un castell oscil·li i tremoli no és pas sempre indici de poca

Entre els castellers hi ha homes de diverses edats. Generalment els més grans són els que formen els pisos baixos; el pom de dalt el forma jovenalla; els cinquens són xicots; els aixecadors, noiets, i els enxanetes, infants.

Bibliografia: Costumari Català de Joan Amadesinici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.