Cabra del Camp

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | POBLACIÓ | MAPA | ECONOMIA | TURISME | RESTAURANTS | FESTES | HISTÒRIA | BIOGRAFIES | ENLLAÇOS

Mapa de situació de CabraPoblació: 682 h (2001) - Superfície: 27'03 km2 - Densitat: 25,23 h/km2 - Altitud: 493 m - Agregats: Fontscaldetes, la Fonollosa i les urbanitzacions de Montunera i el Mas del Plata - Festa major: tercer cap de setmana d'agost - Altres festes: Festes de la Santa Creu (primer dissabte de maig) i Festa de Segar i el Batre (juliol i agost) - Gentilici: cabrencs

GEOGRAFIA

Mapa del municipi de CabraLimita amb els municipis del Pont d'Armentera (nord-est), el Pla de Santa Maria i Figuerola (sud), i Barberà de la Conca i Sarral (nord-oest). El terme s'estén, ja al límit amb la Conca de Barberà, pel sector septentrional de l'Alt Camp, accidentat per les serres de Miramar i del Cogulló, a la divisòria d'aigües entre el Francolí i el Gaià, riu aquest darrer que recull els torrents que solquen el territori. La via de comunicació tradicional ha estat la carretera local deCABRA PONT.jpg (73904 bytes) Valls a Sarral pel Pla de Santa Maria, que és travessada actualment per l'autopista de Barcelona a Lleida. El territori és molt muntanyós (arriba als 776 m d'altitud al sector sud-oest del terme i 885 m a l'extrem nord-est), el coll de Cabra, a llevant, forma una depressió per on passa l'autopista i la carretera. Del puig de Valtorera (849 m alt) davallen diversos torrents, el de la Fonollosa, afluent del Francolí, i el de Rupit que desemboca al Gaià. Hi ha un bon nombre de fonts i mines. Dins el terme hi ha el despoblat recent de Fontscaldetes i el caseriu de la Fonollosa.inici pàgina

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPI
En el fogatjament del 1365 Cabra figura amb 57 focs, amb 59 de laics i 3 de capellans el 1553, el 1708 amb 70 cases i 344 h i amb 682 h el 1787. La població tenia 315 h el 1830, assolí els 1.088 el 1857 i la seva màxima població amb 1.204 h el 1887; després el despoblament és ja constant (981 h el 1900, 809 h el 1940 i 409 el 1981) fins el decenni dels vuitanta, que la població sembla estabilitzar-se i fins i tot pujar lleugerament tot situant-se amb 435 h el 1991.

ECONOMIA

CABRA FONT.jpg (65336 bytes)A causa del relleu muntanyós, la meitat del terreny és inculta (1.330 ha), recoberta en gran part de garriga o bé erma; els boscs de pins ocupen només 166 ha. Predomina totalment el secà sobre el regadiu, limitat a horts familiars que aprofiten l'aigua del torrent de la Fonollosa. Els conreus més estesos són els cereals i la vinya; hom conrea també ametllers, avellaners i algunes oliveres. Predomina el règim d'explotació directa. És important l'avicultura, hi ha una granja que es dedica a la cria de perdius; també trobem bestiar porcí. Desapareguts la destil·lació d'alcohols i els molins fariners, l'única indústria és la rajoleria.

ESGLÉSIA SANTA MARIA.jpg (34933 bytes)TURISME

L'església parroquial de Santa Maria (segle XVIII) és barroca i fou bastida damunt de l'anterior església romànica, de la qual només es conserva el sant Crist, cremat en la guerra civil (que segons la tradició era una obra escultòrica de dos àngels). El 1919 es construí la Cooperativa Agrícola, obra de Cèsar Martinell. A la vila i als voltants hi ha nombroses fonts, com la font del Gall que compta amb taules per poder-hi menjar. També hi ha coves (la dels Miquelets, la de Trases, la dels Mosquits, la de Vives i la de les Monges).inici pàgina

RESTAURANTS

  MAS DEL PLATA - Ctra. del Pla al Pont, km. 14 - Telf. 977 63 14 19

FESTES

El primer dissabte de maig s'hi celebren les festes de la Santa Creu, on es convoca un certamen literari. Recentment s'han recuperat les festes del Segar i del Batre, al juliol, amb una gran paella d'arròs de cloenda. La festa major té lloc el tercer cap de setmana d'agost, amb un Festival Infantil. El cinc de desembre s'hi celebra un Festival.

HISTÒRIA

CASA DE CAL METGE.jpg (54798 bytes)Fou una avançada del comtat de Barcelona (enfront de les muntanyes de Prades) en la reconquesta de la Catalunya meridional. El castell de Cabra, esmentat ja el 980  en la cessió que en féu Borrell II, fou destruït, amb el poblat, en les ràtzies sarraïnes del final del segle X. El segle XI el terme fou adquirit pel monestir genovès de San Martino d'Albenga. El 1160 passà, en part, al comte de Barcelona i aviat es formà novament un nucli de població que estigué emmurallat. Dins el terme han estat trobades restes del neolític.

BIOGRAFIES

Constança (segles XIV i XV) Abadessa del monestir de Vallbona de les Monges - Joan Giné i Partagàs (Cabra del Camp 1836-Barcelona 1903) Metge, catedràtic d'higiene a Barcelona i psiquiatre - Joan Oliva i Moncusí (Cabra del Camp 1855-Madrid 1879) Boter anarquista que atemptà contra Alfons XII.

ENLLAÇOS

  Ajuntament - pl. de l'Església, 1 - D.P. 43811 - Telf-Fax: 977 63 01 31

  Pàgina personal de David Gavaldà sobre Cabra del Camp

  Grup Coral de Cabra del Camp

  Col·legi CEIP Cabra del Camp

  Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunya

  Dades generals del Sistema d'Informació d'Aministració Localinici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.