Bràfim

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | POBLACIÓ | MAPA | ECONOMIA | TURISME | FESTES | RESTAURANTS | HISTÒRIA | BIOGRAFIES | ENLLAÇOS

Població: 581 h (2001) - Superfície: 6,29 km2 - Densitat: 92,37 h/km2 - Altitud: 236 m - Festes majors: 10 de desembre (Mare de Déu del Lloret o Loreto) i 25 de juliol (sant Jaume) - Altres festes: 23 d'abril (sant Jordi) i l'Aplec de Primavera (primer diumenge de juny) - Gentilici: brafimencs

GEOGRAFIA

Mapa del municipi de BràfimLimita amb els municipis de Montferri (est), Vila-rodona i Alió (nord), Puigpelat (oest) i Vilabella (sud). S'estén a la plana de la dreta del Gaià (en part, límit oriental), vers el qual s'escolen les aigües del territori, suaument ondulat. La vila de Bràfim és l'únic nucli de població. La principal via de comunicació és la carretera local de Tarragona al Pont d'Armentera, que enllaça al nord del terme amb la comarcal de Valls al Vendrell.

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPIBràfim tenia 35 focs el 1553, 31 el 1563, 90 cases i 272 h el 1718 i 928 1787. El 1830 tenia 864 h, que davallaren, possiblement a causa de les guerres civils, a 632 el 1862, per assolir el seu màxim de població al segle XIX (1.101 h el 1857). Després d'algunes oscil·lacions regressives, el 1900 tenia 1.132 h, 1.009 h el 1920, 834 h el 1940, 660 h el 1960, 677 h el 1970 i 580 h el 1991.

ECONOMIAinici pàgina

VISTA DEL POBLE.jpg (33779 bytes)La petita extensió superficial del terme és gairebé del tot conreada i dedicada preferentment als conreus de secà. Només l'1% dels conreus són de regadiu (petits horts familiars). El conreu predominant ha estat tradicionalment la vinya, amb una producció d'aproximadament set milions de quilos de raïm; per bé que en l'actualitat els arbres fruiters (principalment el cirerer), es troben en camí d'agafar la primacia econòmica. Les oliveres formen plantacions. Hi ha pagesos que conreen directament la terra, però també abunda la parceria. Hi ha algunes granges avícoles i té força importància el bestiar porcí. Hi ha la cooperativa agrícola i una empresa vitivinícola, també figura una empresa d'autocars. A prop de la vila hi ha un modern polígon molt ben comunicat.

TURISME

Amb els carrers estrets i desiguals, la població centrada per l'església parroquial de Sant Jaume, edifici de transició del gòtic tardà al barroc, bastida al final del segle XVII, hi treballaren notables artistes com IsSANTUARI.jpg (35131 bytes)idre Espinal de Sarral (construí el llit de la Mare de Déu d'Agost el 1715) i Joan Guasc de Valls (daurà el notable retaule barroc el 1794-97). La casa consistorial fou construïda el 1923 per Cèsar Martinell. - santuari del Lloret:  Situat vora el poble, l'edifici primitiu fou construït el 1664 per allotjar la imatge que hi portà l'any anterior un capellà d'Òdena. En 1889-92 s'enderrocà l'edifici i es construí la capella nova, neoromànica, amb campanar sobre la volta. J.M.Pujol dissenyà la font de davant el santuari i Joan Llimona pintà el cambril el 1923. El primer diumenge de juny s'hi celebra l'Aplec de Primavera (el més antic de les comarques meridionals).

FESTES

La festa major d'hivern del poble se celebra per la Mare de Déu del Lloret, el 10 de desembre. És de gran antiguitat (documentada el 1748), però ha quedat reduïda a un acte més aviat religiós. La festa major d'estiu s'escau el 25 de juliol, per sant Jaume, i si celebren diversos actes festius i populars. Per la festa de sant Jordi, el 23 d'abril, té lloc un concurs literari i un berenar popular. També té gran tradició l'Aplec de Primavera que se celebra al santuari del Lloret el primer diumenge de juny.inici pàgina

RESTAURANTS I ALLOTJAMENTS

  LES CIRERES (a.r.i.) - Av. Loreto, 5 - Telf. 639 006 128

HISTÒRIA

El terme va ser poblat pels romans, com ho demostra la descoberta, a principis del segle XX, de diferents troballes arqueològiques: monedes, terrissa, enrajolats i un fragment d'escultura. La carta de poblament fouSANTUARI DE LLORET.jpg (35050 bytes) concedida el 10-9-1159 per Guillem de Torroja, bisbe de Barcelona. Des del començament del segle XV fins al segle XIX, Bràfim formà part de la baronia de Vallmoll. El 1428 el veí Antoni Rovira deixà en testament una donació per tal de fer un hospital, el qual estigué situat al carrer Major i que es distingia per una fornícula amb la Mare de Déu dels Desemparats. El 1710 es ratificà a favor del rei-arxiduc Carles III. Durant la guerra del Francès patí vuit saqueigs, amb robatoris, destruccions i incendis, que arruïnaren el poble. Durant les guerres carlines hi hagué dos bàndols: els carlins o gecs i els liberals o quempis, aquests últims fortificaren l'església i la rectoria. Durant el segle XIX, el segon diumenge d'octubre tenia lloc la fira de les Magranes.

BIOGRAFIES

Marià Martí i Estadella (Bràfim 1721 - Veneçuela 1792) Bisbe de Puerto Rico i de Caracas - Joan Andreu i Garriga Músic i compositor - Francesc Andreu i Sabadell "Màgic Andreu": Il·lusionista i mag.

ENLLAÇOS

  Ajuntament - pl. de la Vila, 1 - D.P. 43812 - Telèfon i Fax: 977 62 00 11

  Col·legi CEIP Sant Jaume (Bràfim)

  Plànol dels carrers de Bràfim (en format PDF)

  Dades generals del Sistema d'Informació d'Aministració Local

  Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunyainici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.