Alió

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

GEOGRAFIA | POBLACIÓ | MAPA | ECONOMIA | TURISME | FESTES | RESTAURANTS | HISTÒRIA | BIOGRAFIA | ENLLAÇOS

Mapa de situació d'AlióPoblació: 375 h (2001) - Superfície: 7'37 km2 - Densitat: 50,88 h/km2 - Altitud: 263 m - Festes majors: 20 de gener (Sant Sebastià) i  24 d'agost  (Sant Bartomeu) - Gentilici: alionencs

Mapa del municipi d'AlióGEOGRAFIA

Limita al nord amb el terme de Vila-rodona (per on passa l'autopista A-2 de Barcelona a Lleida) i el Pla de Santa Maria, a l'oest amb el de Valls i al sud amb els de Puigpelat i Bràfim. S'estén al bell mig de la plana, a llevant de la ciutat de Valls, formant gairebé un triangle travessat en direcció oest-est per la carretera C-51 de Valls al Vendrell, al llarg de la qual s'estén el poble, únic nucli urbà del municipi.

POBLACIÓ

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPIAlió tenia 16 focs el 1339, 33 el 1365 i el 1392, 21 el 1413, 17 el 1553 i 22 el 1563, d'on es desprèn que no resultà afectat per les pestes del segle XIV, però que després la seva població reculà i restà estabilitzada més d'un segle. El 1708 figurava amb 70 cases, amb 53 el 1763 i 65 el 1773, però amb 139 h el 1708 i 569. Alió perdé habitants entre el final del segle XVIII i el primer quart del segle XIX (en el cens del 1830 n'hi figuren només 384. El 1860 aconseguí la màxima xifra demogràfica, amb 741 h, per caure de nou a 610 h el 1877 i remuntar fins a 724 h el 1897. El 1900 tenia tan sols 610 h i ha anat baixant a 588 h el 1920, 493 h el 1940, 363 h el 1970 i 331 h el 1981. En la dècada dels vuitanta la població s'ha mantingut estable i fins i tot ha pujat lleugerament. El 1991 tenia 336 h.inici pàgina

ECONOMIA

CARRER D'ALIÓHa estat tradicionalment una població agrícola de secà: vinya, oliveres, garrofers i ametllers; complementada per la cria de bestiar i l'avicultura. La joventut ha deixat el conreu de la terra atreta per les indústries de Valls. Tot i això l'economia tradicional continua essent l'agrícola, conreada la meitat de la terra directament pels propietaris i l'altra meitat en parceria. Al terme s'han establert diverses indústries: de la fusta, metal·lúrgica i magatzems de transformació de fruita seca.

TURISME

COOPERATIVA D'ALIÓEl nucli antic es centrat per la plaça, on hi ha l'església parroquial de Sant Bartomeu, notable edifici barroc neoclassicitzant, beneit el 1769, amb un esvelt campanar de planta quadrada, coronat per un pis vuitavat i una torrella inacabada; l'interior és format per una gran nau, amb volta de llunetes i capelles laterals entre els contraforts. Té com a eixos principals els carrers Major i el de la Muralla, les restes de la qual foren declarades el 1985 Bé d'Interès Cultural. El Sindicat Agrícola (1911) és a l'entrada del poble, i va ser ampliat per Cèsar Martinell el 1917.

FESTES

La festa major del municipi s'escau el diumenge pròxim al 24 d'agost, diada de sant Bartomeu. Altres festes que es fan al municipi però que actualment han quedat gairebé reduïdes a actes religiosos són la festa de sant Sebastià (el diumenge pròxim al 20 de gener), la festa de sant Isidre llaurador (el 15 de maig) i la festa de la Mare de Déu del Carme (el diumenge després del 16 de juliol).inici pàgina

HISTÒRIA

Sembla que el seu emplaçament coincideix amb la d'una antiga vil·la romana. A l'edat mitjana el lloc fou donat a repoblar (5-1-1171) per Guillem de Torroja, arquebisbe de Tarragona, a Ponç de Bruguera, tot i CAMPANAR D'ALIÓ que sembla que el terme ja es trobava poblat, segons es desprèn d'una butlla del 1154. El 1205 Ponç d'Alió establí un convent amb els hospitalers de Vallmoll. Al llarg dels anys diferents arquebisbes i pabordes compraren propietats del terme, fins que el 1212 Pere I cedí tots els drets i jurisdiccions que tenia damunt el terme a la mitra de Tarragona. El 1346 Alió es negà a pagar l'impost reial i els veguers obriren un procés per via d'apremi. Forma part de la Comuna del Camp des del 1330. El 1391 Joan I vengué a l'arquebisbe Ènnec de Vallterra tots els drets que la monarquia conservava sobre el terme. El 1710 es ratificà a favor del rei-arxiduc Carles III i experimentà un notable creixement al llarg del segle XVIII. El poble resultà molt delmat el 1794 per una forta pedregada. La gran producció de vi durant el segle XIX propicià l'aparició de fàbriques d'aiguardent.

BIOGRAFIES

Era fill d'Alió el polític liberal  Antoni Escoda  (segle XIX), col·laborador i amic del general Prim.

RESTAURANTS

CAL MONT - av. Mossèn J. Verdaguer, 3 - Telf. 977 60 03 71

CASA RICARD - ctra. de Valls, s/n. - Telf. 977 61 39 01

ENLLAÇOS

Ajuntament - Jaume I, 7 - DP 43813 - Telf.- Fax: 977 60 19 26

Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunya

Dades generals del Sistema d'Informació d'Aministració Localinici pàgina

 

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.