Aiguamúrcia

Venda de Calçots

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]          Contactar amb Alt Camp Informació    Páginas en castellano    English Pages

Posem al vostre abast la solució més pràctica i còmoda, en alumini i vidre templat, per a poder gaudir de la seva vivenda, terrassa i/o oficina. Per a més informació cliqueu AQUÍ.

Principal
Novetats
la Comarca
els Municipis
els Calçots
els Castells
els Atractius
els Restaurants
l'Allotjament
les Festes
Calaix de sastre

RESTAURANTS

RECOMANATS

Restaurant per a grans celebracions

a VALLS

Calçotades en un entorn Harley

a VALLS

Calçotades amb encant

a BELLAVISTA

Calçotades tot l'any

a FONTSCALDES

Les bones Calçotades

a PICAMOIXONS

Calçotades amb productes propis

a prop de VALLS

ALLOTJAMENTS

RECOMANATS

Comoditat i tranquil·litat en un entorn natural

Bosc de Valls

Un lloc per aprendre de la natura

a NULLES

Allotjament confortable i acollidor

a el MILÀ

ALTRES

RECOMANACIONS

Calçots i productes de l'Alt Camp

Calendari diari d'actes festius

GAUDIU-LES

Tractament natural de l'agua

A CASA SEVA

 

Aiguamúrcia
Alcover
Alió
Bràfim
Cabra del Camp
Figuerola del Camp
els Garidells
la Masó
el Milà
Montferri
Mont-ral
Nulles
Pla de Santa Maria
Pont d'Armentera
Puigpelat
Querol
la Riba
Rodonyà
el Rourell
Vallmoll
V A L L S
Vilabella
Vila-rodona

Geografia | Agregats | Mapa | Economia | Turisme | Cultura | Santes Creus | Allotjaments | Restaurants | Enllaços

Situació del municipiPoblació:  648 h (2001)  - Superfície: 73,1 km2 - Densitat: 8,86 h/km2 - Altitud: 320 m - Agregats: el Pla de Manlleu, l'Albà, la Planeta, les Ordes, les PoblesSantes Creus  i les urbanitzacions del Mas d'en Perers i dels Manantials - Festes majors: 15 d'agost i 13 de desembre (Aiguamúrcia); segona quinzena d'agost (Santes Creus); primer diumenge d'agost (el Pla de Manlleu) - Altres festes: Fira de Santa Llúcia a Santes Creus (mes de desembre); Trobada de puntaires a Santes Creus (primer diumenge de maig); Cicle de Música Clàssica a Santes Creus (durant l'estiu).

GEOGRAFIA

Mapa del municipi d'Aiguamúrcia    Aiguamúrcia és un petit poble situat al costat del riu Gaià, però també és un gran municipi, el més gran de la comarca de l'Alt Camp, i que  presenta una de les mostres més importants de l'art medieval català, el monestir  de Santa Maria de Santes Creus. Els nuclis d'Aiguamúrcia i Santes Creus es  troben situats al costat del riu Gaià, font important de recursos no només en època romana, sinó  també sobretot en època medieval, quan esdevé de gran importància per a la fundació en aquest lloc del monestir. A Aiguamúrcia el nucli antic es situa més a prop del riu i hi destaca el celler cooperatiu modernista. Situat en una zona muntanyosa, el municipi el travessa el riu Gaià i la riera de Marmellà.  Els accessos principals són les carreteres de Tarragona al Pont d'Armentera; d'Aiguamúrcia a l'Albà i  Santes Creus i la de Santes Creus a Pontons.inici pàgina

AGREGATS

EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ DEL MUNICIPI    Monestir de SANTES CREUS - Albà: En el petit nucli d'Albà, més concretament a l'Albà Vell, hi trobem les restes de l'antic castell i de la capella romànica de Santa Maria. -  les POBLES:  A les Pobles hi trobem l'església de Santa Maria (inicis del segle XX), i en direcció a Pontons hi trobem Santa Agnès, amb la seva ermita romànica. - el PLA DE MANLLEU: Al Pla de Manlleu es troba l'ermita de Sant Miquel (segle XII), i també s'hi troba el poble abandonat de SELMA, cap de comanda templera i més tard hospitalera, on encara existeixen les restes de l'antic castell i l'església de Sant Cristòfol, d'estil gòtic.

L'ALBA.jpg (42036 bytes)ECONOMIA

    L'agricultura de secà constitueix un 95% de l'economia local. El cultiu principal és la vinya, hi ha dos cellers productors de cava i vi amb denominació d'origen Penedès. Cal destacar també l'existència d'una planta embotelladora d'aigua mineral.

TURISME

    El monestir de Santes Creus forma part de l'eix turísticocultural de la ruta del Císter juntament amb els monestirs de Poblet (Conca de Barberà) i de Vallbona de les Monges (Urgell). El turisme derivat del Monestir també suposa un estímul econòmic per a la zona, a banda de les botigues de records i el taller de ceràmica de Santes Creus, a Aiguamúrcia hi ha diversos restaurants i dues masies de turisme rural.inici pàgina

CULTURA

LES POBLES.jpg (35121 bytes)    L'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus uneix d'ençà 1947 a totes aquelles persones que s'interessen pel coneixement, l'estudi i la protecció del patrimoni de l'antic monestir. Durant la temporada d'estiu es programen al monestir concerts de música clàssica i completa el recorregut turístic del conjunt un espectacular audiovisual sobre el Món del Císter. Cadascun dels diferents nuclis que formen Aiguamúrcia, té una associació recreativa i cultural, d'altra banda, també trobem diverses associacions de caçadors.

SANTES CREUSMONESTIR DE SANTES CREUS

    El monestir de Santes Creus és un dels màxims exponents de l'arquitectura de transició del romànic al gòtic en les nostres terres. És el monestir dels mil esguards, lloc de sojorn i panteó reial, lloc de pregària i recolliment, d'arquitectura robusta i esvelta, víctima de destruccions i objecte d'acurada restauració. Santes Creus, establiment de l'orde del Císter, segueix fent honor als seus inicis llegendaris que evoquen un camp ple de creus lluminoses que omplia les fosques nits, i també a la seva rica història i arquitectura. Santes Creus és també la seva arbreda, que l'acarona, però sobretot resta obert a través dels seus closos a tots els que el visiten. A la dreta hi trobem el palau de l'Abat (1640), amb un petit claustre (que correspon a l'antic hospital de Sant Pere dels Pobres) i una galeria posterior, que actualment allotja les dependències municipals.inici pàgina

ALLOTJAMENTS

CA LA SIÓ - Aiguamúrcia - Telf. 977 63 91 95

CAL FIGUERAS - el Pla de Manlleu - Telf. 977 63 86 89

EL RACÓ - Santes Creus - Telf. 635 507 247

ELS CUPS - el Pla de Manlleu - Telf. 977 63 86 89

HOTEL MAS CAN ROS - les Ordres - Telf. 977 08 00 00 - Fax 977 08 00 02

HOSTAL GRAU - Santes Creus - Telf. 977 63 83 11

HOSTATGERIA DE CELMA*** - les Pobles - Telf. 977 63 94 58 / 630 915 509

 L'ABADIA DE SANTES CREUS - pl. Jaume el Just, 2 - Telf. 659 580 077 / 639 370 726

LA PLANA DEL MOLÍ - Santes Creus - Telf. 977 63 83 09 / 655 568 517

LAS PINEDAS - el Pla de Manlleu - Telf. 649 250 303

MAS D'EN FERRAN - les Ordes - Telf. 977 26 00 52

MAS DE LES TORRES - Pla de Manlleu - Telf. 977 26 06 47

MAS MANLLEVA - el Pla de Manlleu - Telf. 977 63 86 65

REFUGI DE LES POBLES - les Pobles - Telf. 977 63 83 01

inici pàginaRESTAURANTS:

CAL MOSSÓ - Santes Creus - Telf. 977 63 84 84

CAN MATA - les Ordres - Telf. 977 63 83 82

CATALUNYA - Santes Creus - Telf. 977 63 84 32

HOTEL MAS CAN ROS - les Ordres - Telf. 977 08 00 00 - Fax 977 08 00 02

HOSTAL GRAU - Santes Creus - Telf. 977 63 83 11

ENLLAÇOS:

Ajuntament: Pl. Sant Bernat, 1 - 43815 S. Creus - Telf.-fax: 977 63 83 01

Col·legi CEIP les Moreres (les Pobles)

Col·legi CEIP Sant Miquel (el Pla de Manlleu)

Caves Vidal i Ferré (les Pobles)

Informació turística Santes Creus-Aiguamúrcia (Patronat Turisme)

Plànols dels carrers dels nuclis de població del municipi (PDF)

Dades generals del Sistema d'Informació d'Administració Local

Estadística bàsica de l'Institut d'Estadística de Catalunyainici pàgina

Una selecció dels millors productes de l'Alt Camp

Venda de Calçots i

tot per a la Calçotada

Inici ] Enllaços ] Llibre de Visites ] Mapa del Portal ] Col·laboració ] Política Legal ]

Contactar amb Alt Camp Informació

©1998-2014   Associació Sense Límits - Muralla Sant Antoni, 101 - 43800 VALLS (Alt Camp)

Castellano     English

Sense Límits & Internet: Directori Alt Camp - Assoc. Sense Límits - Masia Virtual - Dades Països Catalans

BIBLIOGRAFIA: Gran Enciclopèdia Catalana, Història de Catalunya, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Tarragona Poble a Poble, Salvat Català, Geografia Comarcal de Catalunya, Enciclopèdia Universal Catalana, Catalunya Poble a Poble..., també publicacions, tríptics, pàgines web, etc. d'entitats públiques... així com fonts documentals d'arxius públics i particulars.